Overslaan en naar de inhoud gaan

35 jaar .nl: 6 miljoen registraties en één van de succesvolste landendomeinen

De .nl-domeinnaam bestond afgelopen zondag 35 jaar. Op 25 april 1986 zag het .nl-domein het levenslicht, op 1 mei volgde de allereerste registratie met de domeinnaam. Inmiddels zijn er ruim 6 miljoen .nl-domeinen geregistreerd.
.nl-domeinnaam
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

In 1986 was .nl het allereerste actieve landendomein buiten de VS, schrijft beheersorganisatie SIDN op haar website. Toen bleek dat het oude systeem - waarbij iedere verbonden computer een unieke naam van zeven tekens had - tegen zijn grenzen aanliep, bedacht Piet Beertema om het domeinnamensysteem te gaan gebruiken. Hij vroeg voor Nederland de .nl-topleveldomeinnaam aan. Beertema werkte destijds bij het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), en deze organisatie kreeg ook als eerste zijn eigen .nl-domein.

Beertema zegt nu dat het aanvragen van het .nl-domein niet alleen praktisch en technisch was, maar ook bittere noodzaak. "De structuur van landendomeinen was bovendien een toekomstbestendig idee. Hoewel de digitale en technologische wereld er vandaag de dag compleet anders uitziet dan toen, voldoet .nl nog steeds aan de huidige eisen. Het laat maar zien dat de basis van ons internet, namelijk apparaten die met elkaar communiceren, in al die jaren onveranderd is gebleven."

Ruim 6 miljoen domeinen

Beertema handelde in de eerste jaren ook alle .nl-aanvragen af. In de eerste twee jaar ging het om in totaal 90 aanvragen, maar dat aantal groeide snel. Omdat het registratieproces handmatig gebeurde en er op een gegeven moment 700 aanvragen per maand binnenkwamen, werd in 1996 het SIDN opgericht door CWI, SURFnet en NLnet. SIDN werd daarmee verantwoordelijk voor de aanvraag en behandeling van iedere .nl-domeinnaam.

In 2003 werd het ook voor particulieren mogelijk om een eigen domeinnaam te registreren. Sindsdien is er sprake van een snelle stijging in het aantal domeinnamen: in 2003 waren er ruim 1 miljoen .nl's; in 2012 waren dat er al 5 miljoen. Op 18 juni 2020 werd de 6 miljoenste .nl-domeinnaam geregistreerd. Volgens het SIDN is .nl daarmee een van de succesvolste landendomeinen ter wereld. Inmiddels zijn er bijna 6,2 miljoen .nl-domeinnamen geregistreerd. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in