Nederlandse grondlegger Python stopt bij Dropbox en gaat met pensioen

Guido van Rossum, de Nederlandse grondlegger van programmeertaal Python, verlaat Dropbox en gaat met pensioen. Dat heeft het bedrijf aangekondigd. De 63-jarige Van Rossum legde vorig jaar al zijn titel Benevolent Dictator for Life van Python neer.

Van Rossum stopt na meer dan zes jaar bij Dropbox, aldus het bedrijf. Volgens de blogpost legde hij zich daar toe op het stimuleren van schrijven van makkelijk te onderhouden code. Op het moment dat hij kwam, schreven veel ontwikkelaars volgens hem 'slimme code' die alleen zijzelf konden doorgronden. Als een bedrijf groeit, dan komen er ontwikkelaars bij die ook moeten begrijpen hoe de code in elkaar zit.

De Nederlander is bekend als grondlegger van de Python-programmeertaal. Die bedacht hij in 1989, toen hij in dienst was van het Centrum voor Wiskunde en Informatica. Hij was Benevolent Dictator for Life tot vorig jaar. Volgens Dropbox gaat hij met pensioen. Hij bevestigt het vertrek op zijn Twitter-account en linkt naar zijn Medium-posts over PEG Parsing als antwoord op de vraag wat hij nu gaat doen.

In 2015 publiceerde Tweakers een video over Guido van Rossum in de serie Polderpioniers.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

30-10-2019 • 17:37

47 Linkedin Whatsapp

Reacties (47)

47
46
28
2
0
17
Wijzig sortering
Pensioen? Zo te zien gaat hij verder met PEG. Als ik zo lees wat dat is denk ik "Joh, ga lekker met je blote kont op Hawaii cocktails drinken!", maar goed, iedereen heeft zijn eigen ideale pensioen-plannen he?
Als je hobby je werk is dan ga je na je pensioengerechtigde leeftijd toch niet ineens je hobby aan de kant gooien? Het enige dat je aan de kant gooit zijn de verplichtingen die je had.
Pensioen? Zo te zien gaat hij verder met PEG. Als ik zo lees wat dat is denk ik "Joh, ga lekker met je blote kont op Hawaii cocktails drinken!"
Dat kan heel goed met een laptop op schoot. ;)
Denk alleen dat je worstje dat niet zo leuk vind, met die kachels van tegenwoordig :P.
Af en toe even omwisselen met een cocktail. ;)
Mooi om te lezen:

Hij denkt dat zijn Python-parser (pgen) van 30 jaar geleden nu op een betere manier kan, omdat computers nu meer geheugen hebben. Vervolgens test hij zijn (met 2 anderen) in een week gemaakte parser-grammar op de hele standaard library, en het werkt! Maar hij wil hem nog verbeteren, want hij vind hem nog wat 'dodgy'.

Dus stiekem werkt hij gewoon door aan Python ;)
Guido bedankt, Python is een van de belangrijkste programmeertalen die we hebben.

Iemand enig idee hoe het met het Python project gaat sinds Guido van Rossum is teruggetreden als BDFL?
Moet ik me zorgen gaan maken over de toekomst van Python of loopt de ontwikkeling lekker door?
Ook weer zo iemand die heeft laten zien waar zo'n klein landje als nederland groot in kan zijn.

Geniet van je pensioen!
Wat heeft Nederland als geheel daarmee te maken?
Onze Universiteit heeft hem onderwezen? Iets dat in de VS niet was gebeurd mogelijk vanwege de hoge kosten van studeren? Het kleine aantal eliteuniversiteiten daar (al helemaaaal onbetaalbaar) aangevuld met heel veel ‘universiteiten’ die we hier als goed mbo-niveau zouden duiden? Terwijl wij hier 11 uni’s hebben die allemaal in de top 200 staan en daarnaast nog eens erg goede Hogescholen?

We zullen nooit weten hoeveel Guido’s de VS is misgelopen die nu automonteur zijn vanwege hun absurde onderwijssysteem.
Toch is er ook niks mis mee als intelligente mensen bijv automonteur of bouwvakker worden. Die kunnen daar dan groeien en zich verder ontwikkelen. En krijg je hele goede automonteurs. Zie bijv het systeem in Duitsland met meisters.
En ook op IT / e-commerce gebied zijn veel bedrijven in een garage begonnen:
By March 1999, Google had already started grabbing media coverage, and was getting too large for the garage.

[...]

In 1939, with only a small garage to work in and $538, Hewlett-Packard was founded by engineering graduates Bill Hewlett and Dave Packard.

[...]

Bezos moved from New York to Washington, and started his online bookstore from his garage in Bellevue. The next summer, he sold his first book, and began to promote his business in 48 countries.

[...]

Software giant Microsoft was started in 1975, in the garage of a young college drop-out called Bill Gates.

[...]

In 1976, Steve Jobs, Steve Wozniak, and Ronald Wayne started assembling Apple’s first hand-built computer, the Apple I, in 21-year-old Jobs’ parents’ garage.


https://pakwired.com/7-startups-that-started-in-garage/

[Reactie gewijzigd door Verwijderd1 op 31 oktober 2019 01:16]

Maar die lui waren echt geen automonteurs...
En ook op IT / e-commerce gebied zijn veel bedrijven in een garage begonnen:


[...]
Klinkt nogal megalomaan. Volgens mij zijn er ook meer landen met universiteiten behalve Nederland en de VS.
Je mag best een beetje trots zijn op ons eigen land hoor. Zolang het een beetje binnen de perken blijft is daar niks mis mee.
Alles. Hij is in Nederland geboren, hij is een Nederlander. Ook ik ben toevallig verwekt in dit denkbeeldig stukje land en daarom deel ik in de eer van iedere aardbewoner die hetzelfde is overkomen.

Behalve wanneer het om iets slechts gaat, dan heb ik er niets mee te maken en is het stereotypering.
Van Rossum begon Python bij CWI. CWI werd gefinancierd door NWO, dat is een ZBO betaald met belastinggeld.

Dus wij als alle Nederlanders samen hebben het begin van Python betaald.

Ed: Net gevonden: Een team mensen bij CWI maakte de 'in sommige opzichten voorloper' van Python: ABC.

[Reactie gewijzigd door kidde op 31 oktober 2019 07:53]

Tjah belangrijkste, Python heeft zich ook weer laten beinvloeden ABC, ALGOL en ga zo maar door.

Denk dat we iedere bedenker van welke programmeertaal dan ook dankbaar mogen zijn
Hoe het met de ontwikkeling gaat weet ik niet.
Python is gebruikt als de onderliggend taal van Dynamo. Dynamo is een gratis programma/addin voor Autodesk Revit en zit er standaard bij. Lijkt heel erg op grasshopper. Doordat dynamo visueel is snap ik het. Heel veel mensen die een beetje inzicht hebben en Revit snappen kunnen dynamo graphs (scripts maar dan grafisch) maken. De nodes zijn gewoon stukjes python die je aan elkaar knoopt. En je kan zelf ook stukjes python erin gooien, is wel een stuk compacter. Er is wereldwijd een enorme community die custom nodes maakt en als packages uitgeeft. Alles gratis.
Ik ben niet bang dat het een stille dood gaat sterven.
In Autocad werd toch een dialect van Lisp gebruikt ?
Klopt, Autolisp.
Heb ik nooit echt gekund, wel geprobeerd.
Wat daar ook mooi aan was: je kon zelf .dcl (dacht ik...?) files maken en zo een mooi dialoogvenster bouwen om gebruikers input te vragen. Met knoppen, check-, en tickboxes.

Je kan veel van Autodesk zeggen maar hun software is erg open voor gebruikers om eigen content te maken op verschillende niveaus.
In Revit heb je dus Dynamo, als je wilt i.c.m. Python. En met C++ kun je in de API om addins te programmeren.
Ik denk dat AutoLISP te lastig / moeilijk was voor veel tekenaars, waaronder ikzelf.

Je ziet bijv. dat Solidworks koos voor VBA. Een gruwelijke bagger taal, maar makkelijker om te leren dan LISP.

Dynamo (ken het niet) met Python lijkt me een fantastische oplossing!
Guido zit nog steeds in de "raad van bestuur", maar nu als democratisch gekozen lid :P
Een serieuze stempel gedrukt op het software development landschap en met 63 met pensioen. Tsja, daar kan ik alleen maar jaloers op zijn.

Goed gedaan!

Al gebruik ik Python alleen voor scripts en ga ik al gauw voor iets anders zodra ik iets serieuzers wil programmeren :P

[Reactie gewijzigd door Lethalis op 30 oktober 2019 17:51]

Python is leading in AI. Dat lijkt me toch serieus genoeg. Iets belangrijkers dan AI zie ik de komende jaren nog niet opduiken.
Dus beste Lethalis: ga eens écht serieus aan de slag en school je om tot AI-expert.
Python is leading als simpele interface naar complexe en bloedsnelle voornamelijk C-based machine learning libraries.

Subtiel verschil maar wel belangrijk :)
Klopt als een bus. Maar van die C-based machine learning libraries hoef je geen drol te weten (waarvoor ik de C-experts van harte bedank) en dankzij die simpele Python interface is de drempel om serieuze AI-toepassingen te maken ongelofelijk laag.
Dat een taal veelgebruikt wordt, betekent niet automatisch dat het ook de meest geschikte taal ergens voor is. BASIC in al zijn varianten (van PowerBASIC tot en met VB6) was ooit leading in heel veel verschillende domeinen, toch zijn er nog maar weinig mensen die deze taal anno nu nog zouden kiezen voor een project.

Bovendien is AI een domein waarin kennis van o.a. wiskunde heel belangrijk kan zijn, dus trekt het ook mensen aan waarbij programmeren niet de hoofdtaak is.

Dus die zijn heel blij met een eenvoudigere taal.

Zo ken ik ook een prof. dr. aan een bekende universiteit in Nederland die hele machines nog steeds aanstuurt met VB6 :X Whatever does the job.

Ik daarentegen ben voornamelijk een programmeur. En voor mij als programmeur is Python een taal die wat features mist, zoals static typing, wat heel vervelend kan worden bij grotere softwareprojecten als je dingen wil refactoren etc.

PS
Ik ben iemand die juist wel graag in C en C++ programmeert als het nodig is ;) Al doe ik de laatste jaren bijna alleen maar C#.

[Reactie gewijzigd door Lethalis op 31 oktober 2019 07:35]

Hopelijk mag ik een domme vraag stellen aan jullie:

Tijden een intro cursus AI (paar jaar terug) kreeg ik de indruk dat iedereen met R werkte. R vond ik best een onhandige taal, kwam er niet snel erg ver mee. Panda's vond ik al een stuk makkelijker.

Heeft Python de rol van R overgenomen binnen AI? Is het nog nodig R te kunnen als je AI wil doen?
Wat ik ervan weet (vooral uit m'n studietijd): R is toegespitst op statistische analyses en werd/wordt volgens mij veel gebruikt in niet-ict achtige richtingen (bijv. psychologie) voor analyse van onderzoeksresultaten enzo, en bij mijn weten niet zozeer voor AI toepassingen. Met Python kun je ook statistische analyse doen, maar met de opkomst van Python was R al gemeengoed, had ik het idee.
Dat klinkt een beetje denigrerend. Python is prima geschikt voor 'serieus' programmeren.
Hij zegt ook niet van niet
Het ligt er aan, als hij bijv een gamedev is kan ik me voorstellen dat je een C++ prefereert boven python, zonder te impliceren dat er voor AI programmeurs niets mee is te beginnen
of mensen moeten niet zoveel aannames doen
K weet niet hoor... een beetje static typing is toch wel fijn als je softwareproject steeds groter en ingewikkelder wordt. Je ziet dit ook bij van die nieuwe talen voor mobile zoals Swift en Kotlin.
Nou gelukkig maar dat python dat ook gewoon kan!
Zit Guido van Rossum op tweakers eigenlijk? Kan me niet voorstellen van niet. 🙂

Ben net zelf begonnen met Python voor de lol en moeilijk is het niet in ieder geval. Makkelijker dan Java of Php wat ik een beetje kan.
Zit Guido van Rossum op tweakers eigenlijk? Kan me niet voorstellen van niet. 🙂
Waarom? Er is hier op Tweakers maar bar weinig te vinden voor mensen die bezig zijn met softwaredevelopment. Helaas, moet ik zeggen.
Goed voor elkaar! Geniet lekker van je pensioen !
Ik zou zeggen verdiend!
Python is voor ons heel belangrijk naast eclipse.
Eerlijk gezegd wist ik niet dat het een Nederlands product was.... Shame on me!
Maar thanks dude, leven is makkelijker met Python scripts.
Simpele code schrijven is zo veel moeilijker dan complexe code. Mooi dat hij zich hier voor inzette en wat hij allemaal betekent heeft voor onze samenleving.
Thx Guido voor het prachtige Python. Het heeft me enorm geholpen om andere programmeertalen beter te begrijpen. Het is een genot om ermee te experimenteren en te programmeren. Python zal niet snel verdwijnen.
Geniet van je pensioen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee