Nederland is dertig jaar aangesloten op internet

Het is precies dertig jaar geleden dat Nederland als eerste Europese land werd aangesloten op internet. Op 17 november 1988 om 14.28 uur kreeg het Centrum Wiskunde en Informatica als eerste Europese instelling toegang tot het NSFnet, het netwerk dat uitgroeide tot het wereldwijde internet.

nsfnetIn de mini-documentaire van het CWI vertelt Teus Hagen, destijds hoofd IT bij het centrum en oprichter van EUnet, over de gedachte achter het academische NSFnet, oftewel het National Science Foundation Network. Door zijn contacten binnen de Unix-gemeenschap werd Nederland het tweede land ter wereld dat een connectie kreeg met het netwerk. Hagen werd in 2013 door de Internet Society opgenomen in de Internet Hall of Fame. "Het eerste internet was, behalve voor wetenschappers, ook voor wetenschappelijke instituten wereldwijd", vertelt Hagen. "Alleen ontmoeten op conferenties was niet genoeg. We wilden meer en vaker met elkaar communiceren."

De uitwisseling van informatie moest verlopen zonder te veel obstructies. Hierdoor kwamen bij de ontwikkeling privacy en veiligheid op de tweede plaats. Hagen vindt dat hij en de andere internetpioniers hier meer op hadden moeten letten. "Als we hadden geweten dat privacy en internetveiligheid zo'n grote rol gingen spelen, dan hadden wij het gegarandeerd anders aangepakt."

Teus Hagen

Teus Hagen

Piet Beertema, destijds systeembeheerder van het CWI, ontving op 17 november een kort berichtje van NSFnet-beheerder Stephen Wolff. Daarin werd bevestigd dat het CWI geregistreerd stond in de access table en daardoor toegang had gekregen tot het NSFnet. De voorbereidingen duurden lang. Het CWI moest eerst toestemming krijgen van de Amerikaanse overheid. Volgens Beertema was het maandenlange wachten achteraf gezien niet zo erg.

Twee weken voordat de verbinding werd gemaakt ging namelijk de Morris-worm rond op het NSFnet. Deze was geprogrammeerd om Sun-3-systemen plat te leggen. VAX-computers die een versie van 4BSD draaiden waren eveneens kwetsbaar. Geïnfecteerde computers weigerden dienst, totdat deze waren opgeschoond. De methode daarvoor nam twee dagen in beslag.

De impact van de worm was zo groot dat alle verbonden computers werden afgesloten van internet om de worm in quarantaine te houden. Het geschatte schadebedrag lag volgens het Amerikaanse Government Accountablility Office ergens tussen de honderdduizend en tien miljoen dollar.

Volgens Beertema hadden de Scandinavische landen rond die tijd al een verbinding klaarliggen, maar werkte die nog niet. "Door puur geluk zijn onze netwerken aan de worm en de schade die deze aanrichtte, ontkomen", meldt Beertema. Een dag na de verbinding tussen Nederland en de VS had Scandinavië ook toegang tot het publieke internet.

Beertema en Pemberton

Beertema (links) en Pemberton (rechts)

Na het ontvangen van de bevestiging van Wolff dat de verbinding via NSFnet gelegd was, stuurde CWI-onderzoeker Steven Pemberton een berichtje terug. Dit deed hij door in te loggen via een computer in New York. "Zodoende was ik een van de eerste personen in Europa op het publieke internet", vertelt Pemberton. “Achteraf gezien was het tot stand brengen van die eerste verbinding een historisch moment, iets wat we toen nog niet beseften.” Pemberton heeft in de afgelopen decennia aan meerdere internetgerelateerde projecten gewerkt. Hij was onder andere mede-ontwikkelaar van html en css.

Na het CWI volgden andere wetenschappelijke instituten die verbinding wilden leggen met het netwerk. Beertema registreerde de .nl-domeinnaam, wat mogelijk was door zijn contacten binnen Darpa. In 1991 werd het world wide web beschikbaar gemaakt voor commerciële partijen en in 1993 kregen ook particulieren toegang tot het web.

Tweakers publiceerde in de videoreeks Polderpioniers interviews met Teus Hagen en Piet Beertema:

Door Loïs Franx

Redacteur

17-11-2018 • 14:28

215 Linkedin Whatsapp

Reacties (215)

215
208
115
7
0
53
Wijzig sortering
Anoniem: 582717
17 november 2018 22:02
Eerste internet provider die ik had was inter.nl.net of zoiets.
Daarna Cistron :)
In het begin voornamelijk inbellen, daarna ADSL in 1999
Volgens mij was ik een van de eerste 10 in NL met ADSL.
Deed in ieder geval mee met de pilot.

2 MB toen, dat was echt knallen.

Ff uit de archiefmap gevist.
http://cloud.leverland.nl/cistron.jpg

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 582717 op 17 november 2018 22:14]

Ik ben oud Cistron medewerker. Wat een tijd was dat! Mis het nog steeds, het is en blijft jammer dat de directeur simpelweg geen zakenman was. Danny was m.i meer techneut dan directeur.

Ook vond ik het persoonlijk jammer dat Cistron werd overgenomen door Xs4All. Heb nog steeds een Cistron t-shirt en ook een Cistron-Xs4All t-shirt in de kast hangen. Ik draag ze nooit, want ik weet zeker; dat wordt nog eens geld waard! 🤣
Hmm Danny dat zegt me wel wat, weet je zijn achternaam nog?
Die waarschuwing bij dat artikel zegt al hoe we het internet is veranderd afgelopen 17 jaar:
Het mp3-bestand is 1.5 MB, dus wees gewaarschuwd.
Ik wist destijds mn ouders op de dag dat het beschikbaar kwam te overtuigen om ADSL te nemen, die waren de hoge telefoonrekeningen ook zat :-P

Ik meen me te herinneren dat het zo’n 64kb/s haalde, met zo’n groen “rog” modem.

Ik was gelijk de bink van de straat, mensen die via IRC allerlei roms wilden binnenhalen enz. Ook muziek, dat ging ineens zo snel. Moet je nagaan dat een gemiddeld Ziggo abo op 200Mbit down zit..
Die ja, de speedtouch van Alcatel!

Ook lekker oldskool aansluiten op USB :-) maar, het beste was nog dat je zonder gezeur met bezette vaste telefoonlijn ongelimiteerd data binnen kon harken.

Eigenlijk wel bizar dat je tegenwoordig bijna alles met je mobiel doet maar dan wel een datalimiet hebt..
In 99 kreeg ik een PC van mijn werk met een 56k modem, na 1 maand ben ik toen overgestapt op @home die toen met kabel internet begon, de reden was een rekening van 50 gulden omdat ik op een betaalde porno site was terecht gekomen waar je 1 gulden per minuut moest betalen :P

In de begin jaren 90 was ik al bekend met "internet" maar dat was op de c64, toen had je bbs, leek wel wat op teletext maar dat was niet echt intranet zoals tegenwoordig.
Overigens was het eerste kabelinternet van Casema zo overbevolkt op een bepaald moment dat je blij mocht zijn als je 10kb/s haalde..

Het was zelfs zo erg dat de overheid ingreep en ze geen nieuwe abo’s meer lieten afsluiten tot de boel op orde was..
Wij waren één van de eersten in Nederland met ISDN. 2 lijnen en beide hetzelfde telefoonnummer. Mijn moeder wilde tijdens het internetten ook nog bellen en gebeld worden. _/-\o_
Midden in de nacht via Napster alle cd's gedownload van Jewel middels beide lijnen naar een T1 verbinding in Amerika. Goede tijden waren dat.
Of daarvoor nog met een 14k4 modem midden in de macht inbellen stiekem en alle kussens erop duwen om het geluid te dempen zodat ik diablo 1 kon spelen.

Mis die tijd wel zich. Geen eigenwijze zoekmachines die voor jou bedenken wat je wilt. URL's die helemaal niet bestaan. Tegenover nu waarbij alles wel een pagina heeft welke nutteloos zijn. Ja, ik mis die tijd echt wel. De traagheid niet, maar toch had het zo zijn charme.
Ik had toendertijd bij familie en vrienden ook nog internet aangesloten.Ze hadden een schijfje gekregen bij een of ander computer-blad en misschien daarop geaboneert.Em met dat schijfje kon je een account op maken voor verbinding met het internet, maar idd de meeste mensen hadden geen ISDN waarmee je 2 lijnen kon hebben eentje voor de telefoon en de andere voor internet, dat waren nog eens tijden.
Andere mensen zaten met een 3300 k boad modem en alles was tergend langzaam maar de data was toen niet zo groot.En de downloads heel erg langzaam naar huidige maatstaven.
Gelukkig is alles veel sneller geworden en hoeven we niet zolang te wachten voordat de download klaar is.Alhoewel sommige games demo downloads zijn ook best groot 20 gb voor een spel is het minste tegenwoordig, en ook daar zal je weer langer moeten wachten voordat de download klaar is.
Wel een leuk artikel trouwens, oude tijden herleven.
Ik wist niet dat we het tweede land waren wat als eerste internet had.

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 18 november 2018 15:20]

Vooraal die telefoon rekening eind van de maand daar was me pa niet zo blij mee..
Praat me er niet van haha.
Wij hadden op een gegeven moment het idee om 1602 (volgens mij voorloper van tele2) wat mijn ouders hadden om überhaupt de telefoonrekening te dempen te gaan gebruiken voor het internet.
Dit kon en mocht ook gewoon. Echter maanden later zetten KPN of de PTT er een ho op door deze constructie ongeveer 15 gulden per uur te maken.
Ik wist dat en had dit ook aangegeven. Echter mijn broer maakte de fout dit niet aan te passen en toen kwam er een rekening van over de 1000 euro.
Verder rekenden we gewoon uit wat we verbruikten en hoefden we het eigenlijk niet terug te betalen als we het niet gek maakten. 2 euro per uur in de avond en weekend en 4 euro overdag.
-

[Reactie gewijzigd door Cthulhu op 19 november 2018 14:07]

Wij hadden in 1999 al kabelinternet via athome
Voor het eerst online met inbel modem in maart 1996

[Reactie gewijzigd door Cthulhu op 19 november 2018 14:08]

Volgens mij had bijna iedereen tientallen cdrom's thuis liggen van met name Compu Serve e.a. je had toen veel meer aanbieders waar je een account kon nemen vaak ook grootwinkelbedrijven ze verdienden hun geld volgens mij door de bel tikken, ik durf niet te zeggen of ik dat goed heb.

Wat ik wel wet dat men later moest inbellen met een 06 nummer, had je net als ik een telefoonlijn waarvoor je een vast bedrag per maand betaalde en dan verder onbeperkt kon bellen werkte dat helaas niet, heb het toen opgelost door via een afgekort Belgisch nummer in te bellen, zodat het net leek of het een lokaal nummer in Nederland was, was nog voor ADSL kwam en kabelinternet
Volgens mij had bijna iedereen tientallen cdrom's thuis liggen van met name Compu Serve e.a. je had toen veel meer aanbieders waar je een account kon nemen vaak ook grootwinkelbedrijven ze verdienden hun geld volgens mij door de bel tikken, ik durf niet te zeggen of ik dat goed heb.
CompuServe was idd een plaag qua cd-rom's ja, je werd er mee overspoeld.

Maar CompuServe was natuurlijk niet echt Internet, het was een heel eigen netwerk met van alles en nogwat. AOL was er ook zo één. In Nederland had je iets vergelijkbaars met "Het Net" van KPN. Is niet echt een heel erg groot succes geworden verder.

Wat vroeger wel leuk was, was een provider als RaketNet of SuperWeb. Die waren in principe gratis omdat ze naar een 0800-nummer gingen. Probleem was alleen dat ze vaak ietwat overbelast waren door hun eigen populairiteit. Er was nog zo'n gratis provider, kan ff niet meer op de naam komen. Die voerde later een limiet van 2 uur in, waarna je verbinding verbroken werd (je kon wel weer direct opnieuw inbellen).
CompuServe was er in twee versies. De nieuwere versie, CompuServe 2000, was gewoon AOL onder een andere naam en met iets andere content. Tegen die tijd werkt het al wel zowel met een eigen inbelnetwerk als over een al bestaande TCP-verbinding. De oude CompuServe, die met die nummers als gebruikersnaam, was in eerste instantie een eigen netwerk, maar daar kwam later ook een "gewone" inbelverbinding met TCP-stack bij. Bron: heb ruim een jaar op de helpdesk voor CompuServe gezeten.

HetNet is bij mijn weten vanaf dag één wel een gewone provider geweest, toch?
CompuServe was er in twee versies. De nieuwere versie, CompuServe 2000, was gewoon AOL onder een andere naam en met iets andere content. Tegen die tijd werkt het al wel zowel met een eigen inbelnetwerk als over een al bestaande TCP-verbinding. De oude CompuServe, die met die nummers als gebruikersnaam, was in eerste instantie een eigen netwerk, maar daar kwam later ook een "gewone" inbelverbinding met TCP-stack bij. Bron: heb ruim een jaar op de helpdesk voor CompuServe gezeten.
Klopt, later kon je via Compuserve ook gewoon het Internet op. Initieel was het een gesloten netwerk met alleen eigen diensten (heb er in die tijd zelf ook nog even op gezeten, vandaar) :)
HetNet is bij mijn weten vanaf dag één wel een gewone provider geweest, toch?
Het Net was initieel (1997-1999) ook een eigen intranet, pas later (vanaf 1999) werd ook daar Internet toegankelijk :)
Het Net werd in 1997 geïntroduceerd door het toenmalige PTT Telecom als een zogenaamd nationaal intranet. Hiermee werd bedoeld dat telefoonnummers als e-mailadres gingen functioneren en dat e-mailen naar het buitenland niet mogelijk zou zijn. Na het opzetten van deze nieuwe dienst verdween de steun van KPN voor de vele regionale Freenetdiensten zoals Flevonet.

In de loop van 1999 verdween het besloten karakter van Het Net en werd het een 'normale' ISP. Datzelfde jaar werd de KPN-dienst onderdeel van de Planet Media Group naast Planet Internet.
Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Het_Net
Zonnet bedoel je denk ik? :-)
Nog erger, wish. Dat account is nog niet zo lang geleden opgeheven door tiscali omdat ik geen betaalde dienst af wilde nemen. Alles bij elkaar bestond dat account iets van 15 jaar.
Tiscali is al meer dan 10 jaar geleden begraven, hoor. De tijd vliegt.
tja, telfort heeft het nog een tijdje in stand gehouden, daarna was het gedaan. Heeft nog best lang geduurt

[Reactie gewijzigd door divvid op 19 november 2018 11:11]

Ik weet mijn Wish wachtwoord zelfs nog! Mijn inbelprogramma onthield het wachtwoord niet waardoor ik dit echt bijna honderden keren handmatig heb ingevuld 8)7
Mijn tiscali email werkte nog steeds, zelfs in de telfort omgeving, totdat ze gingen opschonen. Jammer. einde van een tijdperk.
Heb van zonnet nog een kussensloop liggen :)
Was ideaal, aantal uur gratis internet daarna opnieuw inloggen.
Had daar voor bij planetinternet gezeten (die was wel betaald)
Planet internet _/-\o_
Dat was ons eerste internet. Hoe mijn pa dat ooit geïnstalleerd heeft gekregen.... Toen lukte dat hem allemaal, en nu snapt die niet eens hoe die wifi moet verbinden Windows. Heel bijzonder
Zonnet accountjes werken nog uitstekend. ik ben rootadministrator apedinges zonnet puntnl. Werkt nog steeds. Ik was ook 5 minuten aangemeld nadat de uitnodigingsmail binnen kwam. je kon je inschrijven op een zonnet adres. waarom ik dat deed. geen idee, omdat het kon. nooit iets nuttigs mee gedaan :D
Ik gebruik mijn Zonnet account nog steeds... :)
Ik heb nog een CD-Rom van 12Move
Ik verzamel videobanden O-)
Met Compuserve k0n je wel degelijk het internet op met Mosaic.
Later wel ja, maar initieel was het toch echt een gesloten netwerk, zonder verbinding met Internet. Dat kwam pas later namelijk.
Gratis onderleggertjes, wat kan je daar op tegen hebben :+
Ik heb ze ook gebruikt zien worden in kerstkaarten en -decoratie :)
Mijn moeder was gek op die cd's, inderdaad voor kaarten en andere knutselarij
collectibles !

[Reactie gewijzigd door tweazer op 18 november 2018 23:47]

Misschien kun je er hier nog wat aanvragen...
https://www.gratiz.nl

:D
Damn, bestaat die site nog?!?
Ja ik besloot laatst na ongeveer 15 jaar het Url weer eens in te typen had ook een wtf momentje.
Zo, da's lang geleden.. Weet nog dat op die site links stonden naar pagina's waar je een stuk of 10-20 gratis visitekaartjes kon bestellen, met op de andere kant reclame van het bedrijf/merk (merken zoals Axe), waardoor ik vervolgens van elk merk mijn eigen visitekaartjes ging sparen. Grappig dat die website na al die tijd niks veranderd is.
Het allermooiste is dat deze website nog steeds heel goed wordt bijgehouden en dat de layout sinds ik hier voor het eerst kwam (ook zo'n 18 jaar terug ofzo?) niet/nauwelijks veranderd is.
De vormgeving lijkt al net zo oud...
Dat lijkt niet alleen...
Die pagina is al 22 jaar nagenoeg hetzelfde
Haha, dat is lang geleden. Gratis reclamerommel sturen naar vrienden en bekenden.
Vergeet Wanadoo Hometime niet! Zij probeerden voor een vast bedrag onbeperkt internet aan te bieden. Dat werd ook na 2 uur verbroken maar je kon met een programma zo weer automatisch inbellen (ook als tussentijds de verbinding verbrak). En nog later was het maar maximaal 80 uur per maand, ivm een groep grootverbruikers. Dat was dan na 20.00 uur door de weeks en in het weekend (de daluren). Wij gebruikten het ook overdag veel.
Speciaal daarvoor ISDN genomen zodat we gebeld konden worden als we in gesprek waren en konden faxen :)
Flinke discussies gehad met mijn ouders, die goede oude tijd. 10 minuten bezig om een MP3 te downloaden. Zo leerde je je MP3's en gebrande cd's echt waarderen ;)
De VPRO (!) had destijds een stuk of 5 - 10 lijnen waarop je gratis in kon bellen.
Anoniem: 1111801
@wildhagen17 november 2018 18:35
Bedrijven proberen het telkens weer: een eigen dingetje bedenken terwijl de rest van de wereld de handen ineen slaat voor een standaard. KPN's i-mode was ook zoiets.
i-mode was zeker geen KPN dingetje! Het had zijn oorsprong in Japan, waar het super succesvol was. Meerdere bedrijven over de wereld voerden daarna i-mode(onder licentie) in, waaronder KPN.
I-mode was top!

Heb het zeer goedkoop gehad, ze wilden er via de data op verdienen.
(Echter elke maand wel een actie van 50MB gratis... was fijn om email te versturen.)
Was dat niet Wanadoo of ZonNet?
Ik werkte destijds bij Compuserve en we moesten nogal lachen om de suggestie van Tweakers om de CD’s te bekrassen of met een schuursponsje te bewerken. Alsof we op kantoor de geretourneerde CD’s weer in een hoesje gingen doen....
Overigens werden alle geretourneerde CD’s keurig recycled.
herinner me dat nog, en als je een beetje venijnig was deed je fijn 2 bakstenen in het retour pakketje :(

JR
Anoniem: 112755
@bemu17 november 2018 18:31
Klopt. Vergeet ook niet een mp3tje downloaden was al snel 20min. Haha. Nu vergeet ik nog weleens hoe snel het tegenwoordig gaat. Download 500MB woh zoveel?! 10 sec later is het al binnen.

Ik ben niet meer zo jong..
Downloaden van bestanden kon ook met ftp to email servers. Je kon dan een batch job schedulen en je hoefde enkel je mail leeg te lepelen: 'die verbinding buiten europa was wel eens langzaam'.
Ik heb ze hier nog altijd liggen.
Mijn eerste ervaringen met Internet (BITNET) heb ik tijdens een promotieonderzoek in Israel aan het Technion gemaakt. Begin 1987 was dat, ik heb ook nog verbleekte output van enkele emails uit die tijd.
Ter demo hebben we toen iets later een emailuitwisseling met Canberra/Australia opgezet voor een publicatie van het rekencentrum.
3 . Bsp:
Empfang einer Nachricht aus Australien.
Received: from CUNYVM by CUNYVM.BITNET (Mailer XI.25) with BSMTP id 2; Thu,
11 Mar 88 00:41:51 EST
Received: from uunet.UU.NET by CUNYVM.CUNY.EDU; Thu, 17 Mar 88 00:41:43 EST
Received: from munnari.UUCP by uunet.UU.NET (5.54/1.14) with UUCP
id 4A18244; Thu, 17 Mar BB 00:41:06 EST
From: munnar!rsc0.anu .oz.au!hohn§uunet.UU.NET
Message- Id: <8801170541.AA18244§uunet.UU.NET>
Received: from rsc0.anu.oz (via ccadfa) by munnari.oz with SunIII (5.5)
id AA21946; Thu, 17 Mar 88 15:57:17 EST
Received : by anu . anu. oz (1.2/4.7)
id 4412316; Thu, I7 Mar 88 11:09:21 est
Date: Thu, 17 Mar 88 11:09:21 est
To: verbund§dd0rud81.BITNET
Subject: TEST-DEMO

G'DAY FROM AUSTRALIA
Hoffentlich noch rechtzeitig zur electronic-mail Demonstration Gruesse
unbekannterweise vom anderen Ende der Welt, Dr. Ralf Braun hatte mich darum
gebeten.
Die Temperaturen in Canberra bewegen sich derzeit um die 25 oC
kuehler als im eben vergangenen Hochsommer. Die Blaetter in den Baeumen faerben sich und fallen; es muss bald Ostern werden!
BITNET was geen Internet. BITNET was van IBM. Het gebruikte geen van de protocollen van de TCP/IP suite. En was dus niet aangesloten op het Internet. Er waren misschien wel "gateways" op applicatie niveau. Zoals email-gateways de RFC822 email vertaalden naar BITNET email of zo.

Wat ik uit die header lees is dat je email via UUCP is verzonden (de zng. "bang adressen"). UUCP is geen TCP/IP. UUCP kon gebruik maken van vele verschillende netwerken, iedere met z'n eigen protocollen en techniek. Maar UUCP email wil niet automatisch Internet zeggen.

Je schreef het zelf al: "begin 1987". Toen was en nog geen Internet buiten Noord Amerika.

[Reactie gewijzigd door 280562 op 18 november 2018 03:09]

Ha, BITNET herinner ik me via the TH Eindhoven, rond 1985, 86. We zaten via 300 baud modems ingelogd, en we konden chatten via XYZZY, op verschillende kanalen. Om 0:00 werd de verbinding met de USA ingeschakeld, en kwamen er veel meer mensen online, zoveel dat het met een 300 baud modem onmogelijk werd om er nog tussen te komen. Those were the days :)
(from memory) De TUE (THE) was van pakweg 1984 ...1987 verbonden met een netwerk dat door DEC werd gesponsord, "DECnet". Een aantal faculteiten (wiskunde, natuurkunde, elektrotechniek en het rekencentrum) had nodes die met UUCP (in/uitbelverbindingen) aynchroon nieuws en email onderling, nationaal en internationaal uitwisselden. Surfnet met het CWI als voorloper kreeg budget om de dure verbindingen naar het buitenland door vaste verbindingen te vervangen. Volgens mij deels gesponsord door PTT, deels de regering. Rond 1986 werd de th/tue van tokenring en coax ethernet voorzien en zijn de servers/het netwerk gemigreerd naar een tussenstap bitnet (elektrotechniek ging toen van HEITUE52::DECNET naar HEITUE@BITNET.EARN) om in 1988 echte ip vaste verbindingen te krijgen. Grote bedrijven als IBM/Apple hadden overigens toen al belachelijk snelle verbindingen (Apple in Bunnik had begin 1988 34Mbit capaciteit voor Europa). Commercieel en voor de burgers werd het internet in Nederland beschikbaar toen NLnet (Lindgreen) en ISP's als knoware, xs4all, iaehv, dds etc aktiviteiten ontplooiden.

PS als ik whois 131.155.2.3 inklop zie ik nog de originele 'oudgedienden' met een hele mooie creation date vanuit ripe europe.

[Reactie gewijzigd door tweazer op 18 november 2018 23:41]

Ik liep destijds stage bij Rank Xerox, daar hadden ze een "documenter" systeem waarop je via het interne netwerk desnoods informatie vanuit de philipijnen kon opvragen.. dit was volgens mij ergens in 87

de fijne details van dit alles ben ik inmiddels aardig kwijt :) .. word oud...
Via wat voor kabel ging dat destijds, gewoon bestaande telefoonlijnen?
Via wat voor kabel ging dat destijds, gewoon bestaande telefoonlijnen?
Yup, tegen bloedsnelle inbel van 300bauds

Manmanman, ik heb uitgekeken naar ISDN destijds ... van 56K6 naar 64bits ... Maar neit meer de hele avond in gesprekstoon, als je iemand wilde ( of jou wil ) bereiken
Kom kom, niet overdrijven. De eerste modems waren misschien 300 baud, maar de laatste modellen ondersteunden zonder problemen 28800 baud. Met compressie-technieken zoal V42bis en MNP-5 kon het zelfs nog hoger ;-)

De telefoonrekeningen echter, dat was het grote probleem (hier in Belgie toch) :-D
En dan bleef je gigantische videodriver-download van 8 MB na 2 uur downloaden op 99% hangen en kon je opnieuw beginnen, want "download hervatten" had IE nog niet van gehoord. :+
In het studentenhuis was het helemaal mooi, zat je te downloaden en hoorde je opeens een huisgenoot uit de computer met haar stem: oh, hobbykok zit al voor 20.00 op internet, kon je weer opnieuw beginnen met downloaden :X

Er waren maanden dat ik 200 gulden moest aftikken voor internet. Het werd op een gegeven moment zo gortig dat ik op de hogeschool ging internetten, die was echter 30 minuten fietsen. Ik heb mij toen nog ingeschreven (was gratis) voor een 2e studie op de universiteit waar ik naast woonde en zo kon ik daar gratis internetten zonder dat ik ooit daar een les heb gevolgd.

Gouden tijd was dat, tegenwoordig is het allemaal zo normaal. Dit hierboven was trouwens in 1992 - 1998.
Maar 200 gulden :)
Ik moest een bij baantje hebben om mijn PTT rekening te kunnen betalen.

Des ondanks, was en ben ik nog steeds super blij met Internet. Heb er mijn werk aan te danken, zonder dat ik daar voor naar een hoge school hoefde. De schat aan informatie die toen vrij kwam :)
Dubbele lijn ISDN inbellen ftw
Ik deed het met een analoge lijn, en toch 800 gulden in de 2 maanden.
Ja, ik zat er lang op, had special een buzzer voor als mensen mijn vocaal wouden spreken :)
Same here.
Half jaren 90 ging ik gewoon bijna failliet aan de telefoontikken van PTT. Je had wel wat lokale BBS'jes om in te bellen, maar voor internet moest je toch buiten je regio inbellen, tegen 400% (?) tarief.
In mijn quest naar goedkoper internet nog een tijdje met packet radio op 27Mhz tokkie-radioband gezeten. Deed je ongeveer 1MB per 10uur aan download.
Uiteindelijk ga je samenwonen, en dan besluit je om een woning te kopen in een gemeente (grote stad) waar men net het fenomeen kabel-internet had geïntroduceerd, want in dat godvergeten dorp waar je woonde had niet eens meer dan 15 TV zenders op de kabel, laat staan kabelinternet überhaupt een woord was.
Dat kabelinternet was een besparing van enkele 100den guldens per 2 maanden, volledig rechtvaardig om ervoor te verhuizen :Y)

Anno 2018, woon je dan nog steeds in 'de grote stad', keuze uit maximaal 6mbit ADSL of een 500mbit Ziggo. En dat godvergeten dorp ? Voor 50% van de Ziggo prijs, een 1000/1000 glasvezel |:( |:(
Inbellen ging wel in je eigen regio maar dan nog was het iets van 4 gulden per uur dag en 2 gulden per uur dal tarief. Was blij toen Multikabel kwam met een vaste verbinding, later ADSL om dat Multikabel als provider toch niet helemaal ideaal was.
XS4All had destijds alleen een 020 inbelnummer. Men moest dus fysiek per regio een inbelpop met een modemrack plaatsen, om klanten een lokaal tarief te kunnen bieden. Dat heeft nog wel even geduurd voordat ze redelijk landelijk dekkend waren.
Dat het 'vanzelfsprekend' was dat je tegen lokaal tarief kon inbellen kwam dus pas veel later.
Uiteindelijk waren de modemracks door het hele land niet meer nodig en kon je als provider bij PTT een landelijk en gecentraliseerd (hardware) inbel nummer krijgen.
Aha vanuit 023 was 020 ook lokaal.
Anoniem: 1130575
@Hobbykok17 november 2018 18:24
Daar bestonden toen al downloadmanagers voor, gelukkig :+
Lol mijn telefoonrekeningen waren destijds ook legendarisch hoog, vaste lijn thuis.
Heb zelfs weleens mijn vader naar mijn huis gestuurd toen ik tijdens mijn werk even mijn antwoordapparaat wilde bellen en mijn eigen telefoonlijn de hele tijd bezet bleef.
Bleek dat mijn modem blijkbaar was blijven hangen en de verbinding niet verbroken was, mijn pa maar gevraagd om in mijn huis zoveel mogelijk stekkers achter uit de pc te trekken want betalen voor data is ok, maar de teller liep ook nog door toen ik al lang en breed op mijn werk was (notabene ook bij KPN)

Was ook erg jaloers op een vriend die in Amsterdam woonde en allang kabel had, mijn gemeente was enorm traag met Wanadoo (later Casema, daarna Ziggo) op de kabel toestaan, heb nog belachelijk lang moeten inbellen via POTS.
Daar had ik GetRight voor. Kon je al je downloads queue'en en gingen verder als er weer verbinding was.
56k6 ook nog wel. Mooie tijden.
Ehmm ook 300 baud was een luxe. 1200 down en 75 up waren de snelheden van de eerste telefoonschelpen aangezien je wettelijk niet rechtstreeks apparatuur met het telefoonnet mocht koppelen.
56K, geen 56K6. Die vergissing werd toen al veel gemaakt. :P Ik was wel maar wat blij met mijn 56K modem toen. En toen m'n ouders besloten om ISDN te nemen kon de pret niet meer op. 64K dus en 's avonds laat pakte ik er soms nog even de tweede lijn bij zodat ik met 128K over het net kon vliegen. Alleen waren pa en ma niet altijd even blij met de telefoonrekening. ;) Dat was voordat er providers kwamen met een gratis inbelnummer.

Terugkijkend op de hele geschiedenis kan ik mezelf wel voor de kop slaan dat ik niet toen al een zooitje domeinnamen heb gekocht. Daar zijn mensen steenrijk van geworden.
En apple aandelen, bitcoins, niet de worldonline aandelen :)
Ging over een bestaande telefoonlijn, zie reviews: Internet in Nederland viert vijfentwintigste verjaardag
Op 17 november 1988 werd daarom 's werelds eerste transatlantische internetverbinding geactiveerd. Nederland was op het nippertje de eerste: de Scandinavische landen hadden ook een internetverbinding klaarstaan, maar die werkte nog niet.

Die verbinding liep over een normale telefoonlijn, waardoor die transatlantische internetverbinding een kostbare bedoening was: een telefoontje met de Verenigde Staten kostte toen circa 4,50 gulden per minuut, oftewel bijna 6500 gulden bij een dag lang bellen.
Volgens mij wel. Ten miste, zo deed XS4ALL het. Ik ga er van uit dat het CWI dat ook zo gedaan heeft.
Maar zeker weet ik het niet, want in 1988 was ik er nog niet.
Analoge telefoonlijnen. ISDN bestond alleen op papier!
Ik kreeg halverwege 1990 een account bij TU Delft, en toen hoorde ik dat de internetverbinding tussen VS en Europa (heel Europa!) een snelheid van maar liefst 64 KBit had. Full duplex, dat wel.
Als ik mij niet vergis was isdn in de US en japan 56kbit. Koppelen van beide continenten was niet altijd vanzelfsprekend (lees niet altijd maximale bandbreedte).
Dat geluid is al ouder dan dat.

Met deze pleuris herrie werden in de jaren 80 al software en games inladen op bv Sinclair ZZ Spectrum, commodores en andere machines.

En eens per week op de radio kan je software met dit geluid opnemen op een cassettebandje.
:) Ja, dat herinner ik me ook nog...was volgens mij bij de Tros...programma met Francisco van Jole?

Ooit zelf begonnen als jochie in begin1994 bij xs4all, en de telefoonrekening van m'n ouders regelmatig tot wel eens rond de 800 gulden p/m laten oplopen. :)
Nee, dat was NOS Hobbyscoop, met Hans G Janssen. Ik ben nog een tijdje bestuurslid van stichting Scoop geweest. We hadden nog stapels CD'tjes met opnames daarvan. Was eigenlijk illegaal volgens de CD standaard, want het linker- en rechter kanaal waren twee onafhankelijke opnames. Mocht niet van meneer Philips..
Ah, dank! Alweer een tijdje terug :)
Francisco van Jole kent internet pas sinds pakweg 1992. Ik heb Francisco na een lezing van Peter Kentie bij boekhandel vanpiere in Eindhoven voor het eerst internet laten zien. Zijn oogjes rolden van verbazing.
Het rare is dat een oud klasgenoot van hem, Merik Voswinkel, die ooit eens Knoware oprichtte het hem al jaren eerder had kunnen vertellen...
Hahahaha, kijk dat zijn grappige details! :)
Yep, net zoals ik mij technisch nog steeds een beetje schaam dat ik door een mismatch in een ttl voor een aantal domeinen Piet Beertema ooit eens op zijn verjaardag heb moeten bellen 'het spijt me, kun je svp ...'. Terecht sjagrijnige reaktie, maar gelukkig heeft hij toen zijn goede kant laten zien.. Sorry Piet !
En op de tv met geluid of een LDR bij computerclub
Dat Duitse programma kan ik me ook nog herinneren, had een groot aantal NL kijkers...2 heren, eentje met een buik en baard en eentje zonder :P
En stiekum moet ik een beetje denken aan de computerclub bij de tweakers podcasts. Quasi dezelfde layout, echter veel betere audo en video. Wel waren de nieuwtjes vroegah wat spectaculairder (grotere ontwikkelingen).
Wat leuk om te weten dat je er software mee kon opnemen van de radio. Dat is dan echt nét voor mijn tijd geweest, want de eerste modems heb ik nog wel zien komen.

Heb het een hele tijd als ringtone gehad. En dan kan je precies zien wie om je heen dat wel en niet hebben meegemaakt. De ene helft een feest der herkenning en bij de late-millennials een teken van ergernis.
Wat met de Tetris-tune trouwens hetzelfde beeld geeft :)
Dat was Hobbyscoop. Het geluid opnemen op een cassettebandje en daarna nog tijden debuggen om het spul werkend te krijgen :-) De gebruikte taal was Basicode, een poging om een universele programmeertaal te maken.
Wow. Ik heb voor het eerste in 1992 gebruik gemaakt van internet, dus 26 jaar geleden.
Ik wordt oud... :|
Same, en 26 jaar geleden ontdekte ik ook online gaming dankzij LPMUDs (https://www.lysator.liu.se/nanny/ was de eerste die ik speelde)
aah ja... ik ook. Maar dan de LPMUD van Discworld. Hele dagen versleten achter een telnet client op de hoge school Eindhoven bij Interlink studievereniging. Ook heel wat lessen daardoor gemist :X

Dat was voor mij rond 1996 denk ik.
Met mijn 9600 baud modem en later een 14K4 modem BBS-en afstruinen.

Mijn eerste internet provider was toen IAEhv (Internet Access Eindhoven).
Inbellen op 600 baud en dan pvp-en is het ergste wat ik in die tijd gedaan heb. Je zag de tekst regels 1 voor 1 opbouwen terwijl je skills en heals aan het spammen was :D
Ik word (zonder t) niet oud. Ben het al.

Kan me nog goed herinneren dat mijn broer in Zweden studeerde en dat hij mij via Windows Messenger verzocht Rum op te sturen...

Mei 1992...
In 1987 stuurde ik de eerste mailtjes & newsberichten via UUCP en bbs'en (telefinder was erg hip!). Wel 1 of 2 mailjtes per week! Meer had geen zin, eenvoudigweg omdat de 'return time' al gauw een aantal dagen was..5 1/4" floppies waren normaal, 3.5" floppies kwamen 'in schwung'.
Ik herinner me nog de old skool modem inbelverbindingen... en netscape browser :9
En uit moeten loggen als je ouders wilden bellen |:(
Dan kon je ISDN nemen, had je tenminste twee lijnen zodat je kon internetten en belllen tegelijk, en nog sneller ook (64 kB/sec tegen 56 kB/sec voor een analoog modem) ;)
Of 128, maar dan weer onbereikbaar. ;)
Nee hoor. Het waren 2 data kanalen en 1 control kanaal. Als je de boel goed instelde schakelde je isdn kaart netjes terug naar 1 data kanaal bij een inkomend gesprek.
Dat 3e kanaal (D kanaal) was hooguit geschikt om alarmcentrales een signaaltje te geven, ook pinautomaten gebruikten dat kanaal voor al het andere was de bandbreedte te beperkt (DXS).
Beide B kanalen hadden een hogere bandbreedte dan POTS.
Vaak gebruikte men ISDN om een zakelijke lijn, een fax/prive lijn en een alarmcentrale aangesloten te hebben is mijn ervaring.
(ex KPN BBT/IP OVN GS)
Je kon tussen de 300 en 2400 (enkele gevallen 9600) bits over dat D kanaal heen rammen, afhankelijk van de modus. Niet heel snel maar perfect voor alarm/pin. :) (Ex KPN x25/DigiAccess/FrameRelay).
Unisource?
Hier ooit eens klant isuh092 geweest :)
Bij een vriendje thuis (wij hadden ISDN in de begin tijd) wilde zijn moeder weleens bellen. Kreeg die die herrie van het modem, vervolgens de verbinding corrupt. :D
Vijf jaar later begon Xs4all en kon elke Nederlander met een telefoonlijn er gebruik van maken. Het is razendsnel gegaan.
Inderdaad zeg. Normaal doen overheid of bedrijfsprojecten jaren over projecten die qua schaal en impact verbleken bij het introduceren van internet in de huiskamer.

Hoe is dit destijds opgepakt? Zag de overheid direct het belang in en was er veel overheidssteun, zowel juridisch als qua wetgeving?

In 1996 hadden we thuis al internet geloof ik, in 1999 al kabelinternet wat de telefoonrekening fors verminderde (al lag het chello van destijds er nogal vaak uit) en was je al online Unreal Tournament aan het spelen.

Ik was als tiener al wat bezig met websites bouwen en 101 programmeren. Nooit doorgezet toen, wat nu wel jammer vind want in m'n werk kom ik weer terug daar op uit en het nu nog leren heeft toch eerder gevoel van achterstand dan wanneer ik nu al 20 jaar ervaring zou hebben.

AI is nu de volgende revolutie die gaande is. What's next after that?
Nou nee. Internet was alleen voor onderwijsinstellingen, bedrijven en de overheid. De groep rond Rop Gonggrijp wilde dat internet voor iedereen beschikbaar kwam. Op de HCC-dag werden T-shirts etc verkocht en van de opbrengst werd de benodigde hardware aangeschaft. In een klein zijkamertje in de Bijlmer stonden de modems waarop je kon inbellen opgestapeld. Omdat de boel te heet werd met blokjes ertussen zodat een losse ventilator de boel enigszins kon koelen :) :)
Dankzij goede contacten met Ted? van NLnet kregen ze via hen verbinding met het internet. In eerste instantie stond een deel van de storage en cache zelfs bij NLnet.

KPN zag hier helemaal niets in. Particulieren zouden er geen behoefte aan hebben. Rop had uitgerekend dat, als ze binnen drie maanden 500? abonnees zouden hebben, het financieel haalbaar zou zijn. Dat aantal haalden ze gelukkig veel en veel eerder.

Pas toen XS4ALL een succes bleek kwamen andere partijen ook met internet toegang voor particulieren.
12 lijnen

http://www.hacktic.nl/magazine/2020.htm

http://www.hacktic.nl/magazine/2252.htm

en dat was ook praktisht het einde van hacktic... een nieuw wezen was ontstaan xs4all

[Reactie gewijzigd door Fish op 18 november 2018 21:02]

Voor xs4all had je ook nog knoware. Bijna net zo succesvol als xs4all, echter kon in die tijd de ptt niet genoeg inbellijnen in utrecht en andere lokaties opleveren en liep de facturatie naar de abonnees ver achter op de uitgavenposten.
Iets anders, ik mis de HCC dagen. Vond dat een van de leukste computer evenementen. Muziek en computer, bijbel en computer, met treintjes. Een hal met merken, een verkoophal.
Ah, the good old days!

Mijn eerste "netwerk" ervaringen heb ik met de C64 gedaan. Heb dan ergens halverwege 1993 mijn eerste PC gekocht (een HP 486/25Mhz met 4MB geheugen en 170MB harddisk voor 3300 gulden!) en een 1200 baud modem erbij. Eind 1994 een 14k4 modem gekocht en internetabonnement genomen. Ik weet niet meer wie mijn allereerste provider was (edit: na veel nadenken, Planet Internet!), maar ik heb nog een tijd bij Internet Access Eindhoven een abo gehad. Diezelfde computer heb ik dan (uiteindelijk met een 56k modem) tot eind 1999 gebruikt, toen ik uiteindelijk een nieuwere computer ging samenstellen en een toentertijd ontzettend snelle 1Mb kabelverbinding kreeg! :D

Leuke tijden, het gevoel was echt dat de wereld ineens voor ons open lag, en je kon ineens allerlei mensen uit over de hele wereld leren kennen (zeker op usenet, toen die nog gebruikt werd waarvoor het oorspronkelijk bedoeld was). De telefoonrekeningen, aan de andere kant, mis ik helemaal niet. Zonder overdreven veel te surfen (zeker vergeleken met nu) had ik vaker dan niet rekeningen van rond de 600 gulden per maand...

[Reactie gewijzigd door Micio Nero op 17 november 2018 18:55]

Ik belde in bij tulip ook ergens in eindhoven. interlokaal internet a 40ct/minuut ofzo
was in ... ehm ergens in 95/96

[Reactie gewijzigd door Fish op 17 november 2018 18:53]

Tulip (compudata) zat in Den Bosch voor zover ik weet. Ben er wel eens naar toe gereden om een isa-extensieplaat en een 8087 coprocessor voor een Tulip Extend te halen voor bijna 1000 gulden (dat was rond 1988).
Och ik ben mijn Crazy World BBS begonnen met 300 baud modems, nadien isdn. Niemand die nog spreekt van het bbs gebeuren. Het was wat, je moest je modem open hebben om e-mails te kunnen afleveren...
Zegt me wel degelijk wat. Ik ben begonnen met een 2400 baud modem, en belde toen in bij Timothy Struis, bij het informatique-bord.

Fidonet, van die selectie-borden om fido en het bbs uit elkaar te trekken. Telefoonrekeningen van 700 gulden.
Gouwe tijden....
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee