De digitale geschiedenis moet vastgelegd worden! Er gaat nu al veel verloren: websites krijgen nieuwe versies, software werkt niet meer, bedrijven verdwijnen en mensen raken uit het zicht.
Journalist Peter Olsthoorn heeft de eerste 25 jaar van het internet opgetekend aan de hand van vraaggesprekken met de belangrijkste pioniers. Dit boek biedt een grote rijkdom aan historische gebeurtenissen en anekdotes uit 25 jaar Nederlandse internetgeschiedenis.
Fast Moving Targets wil met deze uitgave een bijdrage leveren aan het vastleggen van dit digitale verleden.

Category:

Description

“Ik wil geen baan meer zonder verbinding.” Was getekend: Teus Hagen, 1984, 30 jaar geleden. Twee jaar eerder haalde hij het centrum van het eerste open Europese datanetwerk naar Amsterdam. Dat in 1988 het begin zou vormen van het open internet in Europa. In november 2013 was het 25 jaar geleden dat deze officiële eerste verbinding met internet tot stand kwam. Reden voor de Amsterdam Economic Board
om journalist Peter Olsthoorn te vragen om de geschiedenis van internet op te tekenen. Dat werd in eerste instantie een zeer uitgebreide pdf van vijftig interviews met internetpioniers.
Uit al deze vraaggesprekken is een selectie gemaakt van de meest relevante passages. Voorzien van schitterende fotografie van Frank Groeliken. Zo ontstaat een even leerzaam als boeiend geheel van persoonlijke ervaringen van pioniers.
Vandaag de dag is ‘online gaan’ zo vanzelfsprekend – wanneer en waar we ook maar willen – dat we nauwelijks meer stilstaan bij de wortels van de technologie. Dit boek legt voor latere generaties vast hoe het was om het netwerk op te bouwen, de vrijheden te bevechten en om er aantrekkelijke diensten aan toe te voegen.
Van Marktplaats tot Rabo Internetbankieren, van Xs4all tot Euronet, van UPC tot RTL, van Booking.com tot Facebook, van de Amsterdam Internet Exchange tot Surfnet, en van Britse en Duitse netwerkspecialisten in Amsterdam tot Nederlandse netwerkpioniers in de voormalige Sovjet-staten. Dit boek biedt een grote rijkdom aan historische gebeurtenissen en anekdotes uit 25 jaar Nederlandse internetgeschiedenis.

Peter Olsthoorn over 25 jaar internet in Nederland eerder dit jaar in Topnames.